Rekisteröitynyt 17.07.2020 07:38:42
Nähty 3 päivää sitten
Sukupuoli Mies
Viestejä 6 645
Tageja annettu 341
Vierailuja 7 341
Medioita 115
Medioiden näyttökerrat 41 502
Plussia 2 856
Saavutuksia 4
+1      
Nostetaampa nyt kissa pöydälle elikkä jos tiedän keskipakoisvoimasta niin en tiedä fysiikasta nyt mitään?

Rapupaskan väitteet:
http://luolasto.org/m/54040/
17.03.2023 23:00:27
#645418 [+-] Piilota Suosittele

Keskipakovoimasta

Keskipakovoimalla tarkoitetaan näennäistä voimaa, jonka esimerkiksi kaarretta ajavan auton matkustaja havaitsee. Hänelle syntyy mielikuva kuin jokin voima työntäisi häntä ulkokaarteen suuntaan. Keskipakovoima ei kuitenkaan ole todellinen voima siinä mielessä mitä voimalla fysiikassa tarkoitetaan. Keskipakovoimaan ei liity vuorovaikutusta eikä toista osapuolta; toisin sanoen, keskipakovoimalla ei ole vastavoimaa.

Ulkokaarretta kohti siirtyminen johtuu matkustajan hitaudesta, hän pyrkii jatkamaan liikettään suoraan. Auto kuitenkin kohdistaa matkustajaan kitkasta ja tukivoimasta koostuvan kosketusvoiman, joka muuttaa hänen liikettään saaden aikaan normaalikiihtyvyyden sisäkaarteen suuntaan. Tämän voiman matkustaja tuntee. Harhakuva keskipakoisvoimasta syntyy siitä, että matkustaja ei hahmota olevansa kiihtyvässä liikkeessä, vaan hän intuitiivisesti mieltää itseensä kohdistuvien voimien olevan tasapainossa. Hän tuntee kohti sisäkaarretta suuntautuvan kosketusvoiman, ja kuvittelee sen tasapainottamiseksi ulkokaarteeseen suuntautuvan keskipakoisvoiman.

Ilmiön on jokainen omakohtaisesti havainnut, ja keskipakovoima-käsitettä käytetään surutta ei-tieteellisissä teksteissä ja arkipuheessa. Tästä syntyy oppilaalle suuri houkutus käyttää keskipakovoimaa ja kuviteltua voimien tasapainoa fysikaalisten tilanteiden tulkintaan.

Lisämausteen antaa se, että keskipakovoimaa (ja muita näennäisvoimia) käytetään apuvälineinä soveltavan tieteen piirissä, kuvaamaan pyörivässä (tai yleisemmin kiihtyvässä) koordinaatistossa kappaleeseen vaikuttavia näennäisiä voimia, silloin kun tämänkaltainen tarkastelu helpottaa asioita. Esimerkiksi meteorologiassa havainnoidaan ja ennustetaan ilmamassojen liikkeitä Maan pinnan suhteen, ja silloin on kätevää käsitellä Maan pyörimisen aiheuttama vaikutus ilman liikkeeseen näennäisinä voimina. Paljon hankalampaa olisi siirtää tarkastelu Maan ulkopuoliseen koordinaatistoon.

Kiihtyviä koordinaatistoja ei kuitenkaan tarkastella koulufysiikassa. Lepokoordinaatissa pätevän Newtonin lakien mukaisen dynamiikan ymmärtäminen riittää, ja on sellaisenaan aivan tarpeeksi haasteellista. On myös syytä rajata voimakäsite tarkoittamaan vain todellisia, vuorovaikutuksiin liittyviä voimia. Tässä viitekehyksessä keskipakovoimaa yksiselitteisesti ei ole olemassa. Joidenkin fysiikan pedagogien mielestä keskipakovoimaa (ja virhekäsityksiä yleensä) ei pitäisi lainkaan mainita opetuksessa. Kuitenkaan oppilaat eivät voi välttyä törmäämästä käsitteeseen ja sen fysikaalisesti uskottavan oloiseen käyttöön (kts. esim. Karting-auton ajo-ominaisuudet, Luonnonvoimat pitävät auton tiellä). Jos opetus ei ota kantaa keskipakovoimaan, oppilaan voi olla vaikea omin neuvoin ymmärtää, miksi keskipakovoima ei ole yhteensopiva koulussa opetettavan dynamiikan kanssa.

Keskipakovoimaan täytyy suhtautua kuten aristoteliseen dynamiikkaan, ei salaillen vaan perustellen miksi keskipakovoima ei sovi newtonilaiseen käsitykseen liikkeestä ja voimista. Oppilaille pitää selvittää, mistä väärään tulkintaan johtava havainto keskipakovoimasta johtuu. Jos dynamiikan perusteet on käsitelty kuten 1. kokonaisuudessa, oppilaiden pitäisi osata etsiä voimaa vastaava vuorovaikutus ja sen osapuolet. Keskipakovoiman tapauksessa vuorovaikutusta ja toista osapuolta ei löydy, joten aidon voiman tunnusmerkistö ei täyty.

http://www.courses.physics.helsinki.fi/ope/opelab/kokon_1_3/luento.html

18.03.2023 16:29:34 | 16:39:35
#645563 [+-] Piilota Suosittele

>>645553 Vittu nää oot säälittävän lapsellinen. Heität nyt seukki päivänä paskaa ku ei vittu kiinnosta. Mikset eilen vaan märisit että yhy nyt toinen on kiukkunen ja en osaa vastata tuleen tulella. Nyt koitat etten tiedä vaikka ei tuo mikään kummonen ilmiö ole edes. En tiedä kaavoja enkä sen kummempaa koska en ole fysiikkaa sen koommin käyny kuin ammattikoulussa. Mielenkiintoinen ala ei siinä mutta en ole niin viisas että lähtisin sitä lukemaan ihan. Minulle riittää että tiedän edes jotain universumin fysiikasta. Ydinfysiikkaan oon perehtynyt sit ihan chernobylin innoittamana aikoinaan mut siittäki tiedän vain vähän ja en muista varmana mitään mitä lukenu. Mut tää keskustelu on käyty ja koitat nyt selvästi jotain hinkata nousuhumalassa. Oot säälittävä vanha paska.

18.03.2023 16:32:43
#645565 [+-] Piilota Suosittele

PLus etkö ole opettaja? Kai opettajana sun pitäis tietää että molemmat opitaan vaikka väitellään. Lyttäät koko touhun sanomalla etten tiedä mitään. No sit en varmaan tiedä koska en ole käynyt elämämkoulua.

[ 19 viestiä | ]