97170 Erittäin hyvin sanottu. Iso osa neuvostovaltion alkuaikojen kriittisistä epäonnistumisista olisi voitu välttää vähän keveämmillä ja vähemmän dogmaattisilla otteilla.
En sanoisi Cromwellin olleen välttämättä vallankumouksellinen. Englannin sisällissota johtui pikemminkin taloudellisista ja uskonnollisista syistä kuin yhteiskunnallisista. Cromwell ei tähdännyt kuninkaan syrjäyttämiseen, vaan se tapahtui vasta Kaarlen jatkaessa taistelua loppuun asti. En tietenkään Cromwellia ihaile, mutta hän on mielenkiintoinen henkilö.
Cromwell oli todellakin ihailtava sotilaskomentaja, joka ensimmäisten joukossa tajusi mm. ponttooneiden hyötykäytön. Hänen ideologiansa on myös mielenkiintoinen, ja hänessä näkyy uskonnon tärkeys aikakauden politiikassa. Cromwellhan oli puritaani, eli hyvin vahvasti protestanttinen. Englantilaiset puritaanit halusivat puhdistaa kaiken "katolisen" vaikutteen pois anglikaanista kirkosta. Tämän vuoksi hänen aikansa muistetaan hyvin tiukkana moraalivalvonnan aikana. Niin miehille kuin naisille oli esimerkiksi hyvin tarkat pukeutumiskoodit. Englannin historiaa katsoessa pitää muistaa uskonnon olleen melkein aina hyvin tärkeässä roolissa. Cromwell oli silti oudon suvaitsevainen mies, vaikka se ei yltänyt ainakaan katolisiin. Hän mm. suojeli juutalaisia ja kutsui näitä asumaan takaisin Englannissa.
Vähän hassua muuten, että kutsut sisällissodan lopputulosta "vallankumoukseksi". Teoriaa vallankumouksesta nimittäin kannattavat juurikin marksilaiset historioitsijat :D
[
7 viestiä
|
]
⭰
Ooooooh just sloppin' it all in, mate
Georgette.
Tämä naama pelottaa monarkisteja, katolisia ja irkkuja